Search
Close this search box.

Ambulant begeleider Maher Ben Allal:

Ambulant begeleider Maher:

“Het belangrijkste is om samen een relatie op te bouwen”


De functie van ambulant begeleider betekent dat je overal aan het werk kan zijn. Bij de cliënt thuis of bij Qima Zorg op kantoor. Maher: “Maar je kunt net zo goed in een buurthuis, bibliotheek of ergens buiten afspreken. Het werk is heel afwisselend. Je krijgt te maken met een super diversiteit aan mensen. Ik begeleid cliënten op verschillende leefgebieden. De behoeftes zijn allemaal heel verschillend. Iedere keer is het weer een uitdaging om cliënten met hulpproblemen te helpen.”

“Zodra de problemen zijn opgelost krijgt iemand de regie weer terug”
Maher: “Een cliënt kan allerlei soorten problemen hebben. Samen brengen we in kaart wat de problemen zijn en wat prioriteit heeft. We kijken wat iemand niet kan en werken er stap voor stap naar toe dat hij dat wel kan. Zodra de problemen zijn opgelost komt iemand weer in zijn kracht en krijgt hij de regie weer terug.”

Je werkt elke keer toe naar kleine succesmomentjes”
“Het belangrijkste is om samen een relatie op te bouwen. Op een gegeven moment voel je een klik. Dan is de cliënt in staat om meer te doen. Je werkt elke keer toe naar kleine succesmomentjes, maar er kan ook terugval zijn. Vaak gaat het om serieuze problemen. Een cliënt van mij had geen inkomen en daarnaast schulden, maar hij wilde graag werken. Hij is als freelancer bij Young Ones aan de slag gegaan en pakt daar allerlei klussen op als bezorger, service medewerker en op administratief gebied. Daardoor heeft hij ook zijn schuld verkleind. Dat zijn echt succesmomentjes”, aldus de ambulante begeleider.

“Qima Zorg gaat verder dan andere zorgaanbieders”
Maher: “Qima heeft oog voor de cliënt en luistert ook naar het verhaal van de cliënt. Zo krijgen we de belevingswereld van de cliënt mee. Daardoor kun je het maatwerk bieden wat de cliënt op dat moment nodig heeft. Je hoort bijvoorbeeld dat een cliënt op korte termijn een ontvankelijkheidszitting heeft bij de rechtbank. Midden in de vakantieperiode, zodat je moeilijk een advocaat kunt krijgen. Door me erin te verdiepen en professionals te bellen kwam ik er achter dat je zo’n zitting kunt uitstellen. Zonder deze actie was de cliënt zijn gezag over zijn kinderen waarschijnlijk kwijtgeraakt. Daardoor heeft de cliënt nu heel veel vertrouwen in ons en heeft onze relatie een boost gekregen. Qima Zorg gaat verder dan andere zorgaanbieders.”