Search
Close this search box.

“Interessant aan mijn werk vind ik dat je steeds succesverhaaltjes hebt”

Eric Gorter, stadsmarinier Gouda:
“Interessant aan mijn werk vind ik dat
je steeds succesverhaaltjes hebt”


Eric Gorter is stadsmarinier in Gouda. Eric: “Ik doe het nu al 12 jaar. Interessant aan mijn werk vind ik dat je steeds succesverhaaltjes hebt. Met meisjes en jongens, meestal zijn het jongens, die overal zijn afgeschreven, boeken we toch nog resultaat. Geen dag is hetzelfde. Ik hou me in principe bezig met alles wat met veiligheid te maken heeft in Gouda. Met individuele aanpak en groepsaanpak in verschillende wijken.”  

“Samen met het Veiligheidshuis en politie gaan we kijken of de jongens een traject willen doen”
Eric: “Ik hou me bezig met criminele jeugd, criminele familieaanpak en mensen die uit detentie komen. Maar ook met TopX. Dat zijn jongens die minimaal 3 keer in aanraking zijn geweest met justitie en zichtbaar hier in Gouda vertoeven. Dan gaan we samen met het Veiligheidshuis en politie kijken of de jongens een traject willen doen. En dan komt Qima Zorg ook in beeld. Jongens die op verschillende leefgebieden hulp nodig hebben. Dat omvat dagbesteding, inkomen, financiën, huisvesting en werk en opleiding. Maar ook ondersteuning op het gebied van geestelijke gezondheid speelt een belangrijke rol.”

“Nu hebben ze werk, eigen huisvesting en komen niet meer in aanraking met justitie”
“Je moet de lat niet te hoog leggen. Het is echt stap voor stap. Soms zijn het LVB-ers, vaak zijn de jongens laag opgeleid. Dat vraagt om maatwerk en dat kost tijd. Het is een kwestie van de lange adem. Ik ben een aantal jaren bezig geweest met een familie, die op alle fronten problemen had. Je moet het niet erg vinden als ze een keertje struikelen. Nu hebben ze werk, eigen huisvesting en komen ze niet meer in aanraking met justitie. Daar hebben wij een stukje aan bijgedragen en dat geeft voldoening”, aldus de stadsmarinier.

“Er zijn cliënten waar Qima Zorg echt successen mee boekt”
Eric: “Een aantal cliënten zijn via ons bij Qima Zorg terechtgekomen. Ik ben altijd buiten en zie positieve veranderingen op straat. Er zijn cliënten waar Qima Zorg echt successen mee boekt. Het gaat er om ze stapje voor stapje zelfredzaam te maken. De combinatie van een zakelijke aanpak met dagbesteding werkt goed. Je staat er versteld van wat 1 keer in de week zaalvoetballen met de jongens doet. Dan kun je echt individueel stapjes met ze maken.”

“Het persoonlijke, de korte lijntjes, daarmee maken ze bij Qima Zorg het verschil”
Eric: “Ik heb niet zoveel met al dat papierwerk, die mooie rapporten en actieplannen. Ik wil die jongens zien veranderen. Het persoonlijke, de korte lijntjes, daarmee maken ze bij Qima Zorg het verschil. Je moet met twee voeten in de klei staan, je kunnen verplaatsen in die jongens en meisjes zelf. Dan kun je veel bereiken”, besluit de stadsmarinier.