Search
Close this search box.

“Qima Zorg staat naast de cliënt in plaats van tegenover de cliënt”

Nesrine Taouil, persoonlijk begeleidster:
“Als begeleidster kan je echt wat bijdragen
aan de toekomst van de bewoners”

Nesrine Taouil is persoonlijk begeleidster bij stichting Firmitas. Nesrine: “Wat ik zo leuk vind aan dit werk is dat je als begeleidster echt wat kan bijdragen aan de toekomst van de bewoners. Dat je ze echt ziet groeien. En dat je na een jaar al kan zien dat ze echt stappen hebben gemaakt. ”  

“Het is mooi om te zien dat ze door onze ondersteuning weer leren om op eigen benen te staan”
Nesrine: “Er zijn cliënten die voordat ze bij ons kwamen wonen hartstikke goed gingen. Maar ergens zijn ze afgedwaald. Dat probeer je terug te halen. Want eerder hebben ze het ook gekund. Het is mooi om te zien dat ze door onze ondersteuning weer leren op eigen benen te staan. Ze leren hoe ze hun financiën moeten beheren. Ze leren hoe ze moeten solliciteren en ze gaan op zoek naar een baan.”

“We vinden het heel belangrijk dat cliënten zich echt thuis voelen”
“Wat wij heel erg belangrijk vinden bij stichting Firmitas is dat cliënten zich echt thuis voelen. We proberen het zo huiselijk mogelijk te maken door filmavonden voor ze te organiseren. Door dagjes uit te plannen. En aan de dagbesteding mogen ze zelf invulling geven. Zo proberen we het traject toch wat informeler, warmer en gezelliger voor ze te maken”, vertelt de persoonlijk begeleidster.  

“Vanuit Qima Zorg is hij doorgestroomd naar ons en nu gaat hij weer terug naar Qima”
Nesrine: “Qima Zorg heb ik leren kennen door een cliënt van mij. Vanuit Qima Zorg is hij doorgestroomd naar ons. Wij zijn een KTC, een Kamer Training Centrum. Bij ons hebben cliënten een eigen studio, een eigen keuken, een eigen badkamer en een eigen wasmachine. Ze zijn verantwoordelijk voor het schoonhouden van hun eigen woning, hun eigen boodschappen en hun eigen was. Ze hebben een persoonlijk begeleider waarmee ze werken aan hun eigen zorgdoelen. Nu gaat die cliënt van mij weer terug naar Qima Zorg, omdat hij toe is aan de volgende stap. Daar krijgt hij een ambulante woning met ambulante begeleiding. Want dat is echt iets dat bij Qima Zorg sneller opgepakt kan worden dan bij ons. Zo komt de oud begeleider van Qima Zorg weer in het spel.”

“Qima Zorg onderneemt ook meteen actie. Ze zijn bij ons langsgekomen op locatie”
“De samenwerking met Qima Zorg is hartstikke goed. De communicatie is goed. Korte lijntjes. Ze hebben ook heel erg met mij meegedacht. Wat kunnen wij voor elkaar betekenen? Qima Zorg onderneemt ook meteen actie. Ze zijn bij ons langsgekomen op locatie. En we wisselen adviezen uit met elkaar. Dat heb ik als heel prettig ervaren,”
vervolgt Nesrine.

“Qima Zorg staat naast de cliënt in plaats van tegenover de cliënt”
Nesrine: “Ze proberen echt heel erg met de cliënt mee te denken. Wat zou jij nou willen? Wat zijn jouw doelen nou? Dat is echt iets wat Qima Zorg onderscheidt van andere zorginstellingen. Qima Zorg staat naast de cliënt in plaats van tegenover de cliënt.”

“Met onze persoonlijke benadering maken we het verschil”
Abderrahim: “Onze kracht is dat we heel makkelijk aansluiting vinden bij de cliënt. Wij werken intercultureel. Dat zorgt voor een stukje herkenning. Wij laten de cliënten in hun waarde. Wij kijken vanuit hun bril naar de wereld. Bij ons is de uitdaging om de wereld van de cliënt en de maatschappij waarin wij leven met elkaar te verbinden. Wij werken aan de werkrelatie. Wie is de persoon? Waar komt hij of zij vandaan? Daar schenken we oprecht aandacht aan. We investeren echt in het contact met de persoon en vogelen uit waar een bepaald gedrag vandaan komt. Daardoor kunnen we echt iets betekenen voor de cliënt. Met onze persoonlijke aanpak maken we het verschil.”

“Met ons diverse team zorgen we voor de beste match tussen collega’s en cliënten”
Abderrahim: “Qima Zorg ben ik alleen gestart. Al snel kreeg ik cliënten uit het Midden Oosten. Toen heb ik een goede vriend van mij benaderd die een opleiding in de sociale sector heeft gevolgd en ook nog Arabisch spreekt. Hij stond er voor open om de cliënten te gaan ondersteunen en is mijn eerste collega geworden. Daarmee zorgden we voor een hele goede match tussen begeleider en cliënt. Wij groeiden als organisatie en zijn vervolgens verder gaan bouwen aan ons team. Omdat de problematiek bij cliënten soms groot is, heb ik ook een oud collega aangetrokken die gedragskundige is. We kijken naar de behoeften van cliënten en daar zoeken we de collega’s bij die daar het beste bij passen. Inmiddels hebben we zeven begeleiders, twee kwaliteitsmedewerkers en twee orthopedagogen. Met ons diverse team zorgen we voor de beste match tussen collega’s en cliënten.”   

“We richten ons ook op lifestyle, huisvesting, forensisch en een eigen academie”
De core business van Qima Zorg is ambulante begeleiding. Ondersteuning van mensen in de thuissituatie of bij Qima op kantoor. Abderrahim: “We richten ons ook op lifestyle, huisvesting, forensisch en een eigen academie. Daarmee willen we onze cliënten, maar ook onze toekomstige collega’s een compleet programma aanbieden om zich te ontwikkelen.  

“Bij Qima Zorg gaan we een stap verder voor onze cliënten”
Abderrahim besluit met een leuke anekdote, die kenmerkend is voor Qima Zorg: “Een tijdje geleden was een hulpverlener van ons aanwezig bij een zitting van een van onze cliënten. De rechter maakte daar een opmerking over. Hij vond het opmerkelijk, maar ook heel positief dat de cliënt tijdens de zitting werd bijgestaan door de hulpverlener. Bij Qima Zorg gaan we een stap verder voor onze cliënten. We willen echt het verschil voor hen maken.”